Taş Fırın Ekmeği Nedir?

11-06-2022 15:39
Taş Fırın Ekmeği Nedir?

Taş Fırın Ekmeği

Tarihi fırınların vazgeçilmez lezzeti taş fırın ekmeği, uzun ömürlü kullanıma uygun olup odun ateşinde ve adını aldığı taş fırınlarda pişirilen bir ekmek türüdür. 

Taş Fırın Ekmeği Nedir?

Taş fırın ekmeğin en önemli özeliği taş fırında ve odun ateşinde pişirilmesidir. Son derece lezzetli taş fırın ekmeğinin lezzetindeki sır ise kullanılan buğdaydan kaynaklanır. Buğday seçimi, hamurun doğru şekilde yoğruluşu ve fırının ateşinin en iyi şekilde hazırlanması taş fırın ekmeğinin diğer lezzet sırlarındandır. Taş fırın ekmeği fırına konulana kadar harcanan emek ve gösterilen özen, bu ekmeğin lezzetli olmasındaki önemli etkenlerdir.

Taş Fırın Ekmeği Nasıl Yapılır?

En çok köylerde yapılan ve kentlerin tarihi fırınlarından da eksik olmayan mis kokulu ve son derece lezzetli taş fırın ekmeği, dışı sert ama içi yumuşak bir dokuya sahiptir. Un, ılık su, tuz ve mayadan yapılan taş fırın ekmeği, uzun süre yoğrulması ve taş fırında pişirilmesi bakımından diğer ekmek türlerinden ayrılır. Taş fırın ekmeğinde kullanılacak un, isteğe bağlıdır.  

Taş Fırın Hamuru Nasıl Yapılır?

Taş fırın ekmeğinin sırlarından biri hamurun doğru yoğrulmasıdır. Un, su, maya, tuz ile elde edilen hamur, 90 derecelik açılarla döndürülerek ve katlanarak el ayasıyla ya da yumrukla bastırılarak en az 15 dakika yoğrulmalıdır. Yoğurma sonunda hamur, elastik yapılı, çekince kopmayan bir hal alır. Ardından hamur dinlenmeye bırakılır. 

Evde Taş fırın Ekmek Tarifi

Köylerin avlularında, tarihi fırınlarda ve taş fırınlı konaklarda yapılan bu ekmek, günümüzde ekmek tutkunları tarafından evlerde de denenmektedir. Doğru tekniklerle evde de yapıldığından son derece lezzetli sonuçlar alınabilen taş fırın ekmeği tarifi ise özetle şöyledir: Tercih ettiğiniz unu genişçe bir kaba koyun. Unun ortasında elinizle bir çukur açın. Suyu, mayayı, isteye bağlı bir tutam şekeri ve tuzu ilave edin. Önce tahta kaşıkla karıştırın. Ardından elinizi sıvı yağla ıslatarak hamuru toparlayın. Oda sıcaklığında 45 ila 1 saat bekletin. Mayalanan hamuru tekrar yağladığımız ellerimizle top şeklinde alarak fırın kalıbının içine koyun. Hazırladığınız hamuru 180 ila 200 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika pişirin. 

Taş Fırın Ekmeği Kaç Kalori?

Taş fırında isteğe bağlı buğday unu ile pişirilen taş fırın ekmeği, karbonhidrat, sodyum ve protein bakımından zengin bir ekmek türüdür. Kullanılan un türüne göre bir miktar farklılık gösterse de 250 gram taş fırın ekmeğinde yaklaşık 500-600 kalori bulunmaktadır.

Taş Fırın Ekmeği Nerede Satılır?

Odun ateşinde ve taş fırında pişen taş fırın ekmeği tarihi fırınlarda en sık bulunan ekmek türüdür. İyi yoğrulması ve doğru fırınlanması lezzet bakımından taş fırın ekmeğinin en büyük sırrıdır. Tarihi İnanç Fırını’nın tüm şubeleri ve online şubelerinden taş fırın ekmeği satın alabilirsiniz. Türkiye’nin her yerinden www.inancfirin.com.tr adresini tıklayarak taş fırın ekmeği sipariş edebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Tam Buğday Ekmeği Nedir yazımızı incelemek için tıklayın.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.