Tam Buğday Ekmeği Nedir?

11-06-2022 15:35
Tam Buğday Ekmeği Nedir?

Tam Buğday Ekmeği

Son yıllarda tüketimi artan ekmek türleri arasında başı çeken tam buğday ekmeği, uzmanlar tarafından önerilen bir ekmek çeşidi olarak dikkati çekiyor. 

Tam Buğday Ekmeği Nedir?

Tam buğday ekmeği, içeriği lif, mineral ve vitaminler sayesinde son derece besleyici bir ekmek türüdür.  Tam buğday ekmeği, buğdayın tamamından yararlanılarak elde edilir. Tam buğday, kepek, endosperm ve rüşeym isimli üç bölümünden oluşur. Tüm bu bölümler bir bütün halinde kullanılarak tam buğday unu ve böylece tam buğday ekmeği elde edilmektedir. 

tam buğday ekmeği

Tam Buğday Ekmeği Nasıl Yapılır?

Tam buğday unu kullanılarak yapılan tam buğday ekmeği, isteğe göre yaş maya ya da hazır maya ile yapılabilir. Un, tuz, maya ve su ile hazırlanan hamurun fırınlanmasıyla elde edilen tam buğday ekmeğinin büyüklüğüne göre tüketim ömrü değişiklik gösterir.

Tam Buğday Ekmeği Tarifi

Derin bir kapta yaş mayayı ve tam buğday unu buluşturup yoğurmaya başlayın. Elinize biraz yapışan bir hamur elde edinceye kadar yavaşça yoğurma işlemi sırasında karışıma su ekleyin. İyice yoğurduktan sonra hamuru dinlendirmek için üzerine hafif nemli bir bez örtüp 45 dakika oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın. Ardından mayalanan hamuru toparlayıp yuvarlak hale getirin. Güzel bir ekmek elde etmek için aynı işlemi aralıklarla birkaç kez daha yapın. Daha sonra yağlı kâğıt serdiğiniz tepsiye ya da fırın kabına mayalanmış ve dinlenmiş hamuru yerleştirin. Hamurun üzerine az miktarda un serpin ve üzerine bıçakla hafif çizik atın. Mayalanan hamuru önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40 ila 50 dakika pişirin. 

Tam Buğday Ekmeği siparişi için tıklayın.

Tam Buğday Ekmeği Faydaları

Tam buğday ekmeği B vitaminleri ile D ve E vitaminleri bakımından zengin, lifli bir ekmek türüdür. Bu nedenle bağışıklık sistemini destekleyici özellik taşır ve kilo vermeye yardımcıdır. Vücudun yağ ve şeker dengesini koruyan bir ekmek türü olan tam buğday ekmeğinin glisemik indeksi diğer ekmek türlerine göre düşüktür. Bu da hem besleyici doyumu artırırken hem de kilo almayı da engeller.

Tam Buğday Ekmeği Kaç Kalori?

Glisemik indeksi diğer ekmek türlerine göre düşük olduğu için diyetisyenler ve hekimler tarafından tüketilmesi öncelikli olarak önerilen tam buğday ekmeği, 100 gramında yaklaşık 250 kalori içerir. Tam buğday ekmeği, düşük kalori özelliğinden dolayı tansiyon, şeker ve kilo problemi olan kişilerin de tercihi oluyor. 

Tam Buğday Ekmeği Nerede Satılır?

Günümüzde tüketim oranı oldukça yüksek olan tam buğday ekmeği, hemen her fırında, market reyonlarında, pazarlarda satışa sunulur. Bunun yanı sıra evlerde de yapılan tam buğday ekmeği, odun ateşinde pişirildiğinde doyumsuz bir lezzete sahip olur. İnanç Fırın’ın odun ateşinde pişen tam buğday ekmeğini tüm şubelerinden satın alabilir, Türkiye’nin her yerinden  www.inancfirin.com.tr online şubesine girerek siparişinizi verebilirsiniz.  Ya da aşağıdaki ürüne tıklayabilirsiniz.
 
tam-bugday-ekmegi


Bir önceki yazımız olan Tahıllı Ekmek Nedir yazımızı incelemek için tıklayın.
 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.