Tahinin Doğal Olduğu Nasıl Anlaşılır?

23-12-2023 12:07
Tahinin Doğal Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Tahin, susamdan üretilen doğal bir üründür. Katkı maddesiz yüzde yüz doğal tahinin tadında yoğun bir susam tadı vardır. Tadında herhangi bir ekşilik yok ise doğaldır. Şeker ya da susamın kendi yağından başka bir yağ ilave edilemez. Bu nedenle tadının saf susam olması önemlidir.

Ayrıca, kokusunda ya da kıvamında anormal bir durum olmadığı da kontrol edilebilir. Doğal bir tahin olduğunu, kıvamının ne akışkan ne de katı olmamasından, yoğun oluşundan anlayabilirsiniz. Genellikle rafta beklerken susam yağı, tahin kütlesinin üzerine çıkabilir. Bu, normaldir.

Kokusu ise yine yoğun susam kokusu olarak buruna gelmelidir. Herhangi bir başka konu aldığınızda tahinin doğallığından şüphe edebilirsiniz. Genellikle cam kavanozda satılan tahinler, açık sütlü kahverengindedir. Nitekim çift kavrulmuş tahinler, daha koyu renkte olabilirler.

Saf Tahini Ayırt Etmenin İpuçları

Saf tahini ayırt etmenin en iyi yolu, genellikle cam kavanozlarda satılan tahinin rengine ve akışkanlığına bakmaktan geçmektedir. Diğer taraftan elbette küf kokusu ya da herhangi bir yabancı koku buruna gelmemelidir.

Saf tahin, açık renktedir. Şişe etiketinin üzerinde "Yüzde yüz susamdan üretilmiştir” ibaresinin olması gerekmektedir. Bunun için ürün etiketinin "içindekiler” kısmına bakmanız yeterlidir. Ayrıca, kıvamının katı ile sıvı arasında olduğunu görmeniz gerekmektedir. Su gibi sıvılaşmış olmamasına dikkat etmelisiniz. Bu tür ürünler, katkı maddesi içerebilir.

Sağlıklı ve kaliteli bir tahin, yüzde yüz yerli tohumdan elde edilmiş olmalıdır. Tarihi İnanç Fırını’nın özel olarak el değirmeninde imal ettiği yüzde yüz yerli susamdan yapılan tahin, katkı maddesiz ve doğal bir üründür. Türkiye’nin her yerinden Tarihi İnanç Fırını’nın online şubesine girerek saf ve kaliteli tahin almak için sipariş verebilirsiniz.

Hijyenik ve hızlı koşullarda kapınıza kadar ulaşacak Tarihi İnanç Fırını’nın özel yapım tahinleri ile sofralarınıza saf ve doğal tahinin lezzetini taşıyabilirsiniz. Susamın yüzde yüz lezzetini farklı tahin tariflerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Doğal Tahin İçin Etiket Okuma Rehberi

Tahin, cam şişelerde farklı gramajlarda ya da plastik şişelerde kilo ile satılabilmektedir. Tüm ürünlerde olduğu gibi tahin satın alırken de ambalajında etiketi olan ürünleri satın almanız önerilmektedir. Tahinin raf ömrünü uzatmak için içerisinde farklı ya da yabancı maddeler olup olmadığını etiketini okuyarak öğrenebilirsiniz.

Sağlığınız için yüzde yüz (%100) susamdan üretilmiş tahin kullanmalısınız. Tahinin ambalajı üzerinde yer alan etiketinde ürünün yüzde yüz susamdan elde edilmiş olduğu yazmalıdır. Eğer yazmıyorsa o ürünü satın almayınız. Ayrıca üretim tarihi (ÜT) ile tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) bilgileri de etikette yer almalıdır.

Tahin İmalatının Doğallık Üzerindeki Rolü

Tahin imalatında önce susamlar ıslatılır ve elenir. Susamların kabuklarından ayrılması işlemi gerçekleştirilir. Kimi özel tahin ürünlerinde kabuklarıyla bir arada imal edilen çeşitler yer alabilir.

Kabuklarından ayrılan susamlar, daha sonrasında kavrulur. Tek seferlik kavurma tahinin sağlıklı şekilde kullanımı için idealdir. Ancak damak tadına göre çoğu zaman çifte kavrulmuş şekilde de hazırlanıp satışa sunulabilir.

Yaklaşık 2-3 saat boyunca 150 – 200 C kadar kavrulan tahin, ezme makinelerinde yoğun ve güçlü şekilde ezilmektedir. Bu sırada susamın yağı da ortaya çıkabilir. Doğal bir tahin, yağıyla birlikte ambalajlanmaktadır. Tahin imalatında doğallık için hiçbir katkı maddesi kullanılmamasına dikkat edilmelidir.

Sahte Tahin Ürünlerinden Kaçınma Yöntemleri

Sahte tahin ürünlerinden kaçınma yöntemleri arasında bilinen markaların, ambalaj etiketiyle birlikte satılan tahin ürünlerini tercih etmeniz önerilmektedir.

Doğal Tahin ile Tarifler ve Lezzet Farkı

Yüzde 65-75 oranında doğal tahini, yüzde 25-35 oranında istediğiniz bir pekmez ile karıştırarak lezzet ve sağlık için her öğün tüketim yapabilirsiniz. Ayrıca, unlu mamullerin içinde ya da sos olarak meyve ve unlu, şerbetli tatlıların üzerinde kullanarak birbirinden güzel lezzet farkı ile tatlılar tüketebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Fıstıklı Tahin Helvası Faydaları içeriğini okumak için tıklayın.

Tahin ürünlerini incelemek ve sipariş vermek için aşağıdaki ürünlere göz atabilirsiniz. 



yerli-tahin
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.