Siyah Tahin Nedir? Siyah Tahinin Faydaları

09-01-2024 10:37

Bir tohum çeşidi olan susam, değirmende öğütülerek tahin haline gelmektedir. Tahin, susam tanelerinin ezilerek yağının ve kabuğunun (kepeğinin) birlikte öğütülmesi sayesinde sağlık için son derece yararlı vitaminlere ve minerallere sahiptir.

Siyah tahin ise ( tıpkı normal açık kahverengi susamda olduğu gibi ) yüzde 100 siyah susamdan elde edilen bir mamuldür. Siyah susam, susam türlerinden biridir. Asya kökenli olan siyah susam, bir susam çeşidi olarak kesinlikle çörek otu değildir. Çörek otu ile karıştırılmamalıdır.

Vitamin ve mineral zengini bir besin olan siyah susamın öğütülmesi ve içinde kendi öz yağı ile siyah susam kepeğinin bulunmasından elde edilen siyah tahin, sofralarda yerini alırken faydalı özelliğiyle sağlığı destekleyici bir rol oynamaktadır.

Siyah tahin faydaları nelerdir?

Magnezyum, Fosfor, Kalsium, Demir içeren siyah tahin, yüksek lif ve sağlıklı yağ içermektedir. Diyetlerde sağlığı destekleyici ve uzun süre tok tutucu özelliğiyle de kullanımı önerilen siyah tahin, tahin türleri arasında, tohumu en yağlı tahin türü olarak bilinmektedir. Bu bakımdan da ele alındığında siyah tahinin içeriğinde antioksidanlar yoğunluktadır.

Yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik ve eklem gelişimine faydalıdır. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve sporcular günlük öğünlerinde siyah tahin tercih edebilirler. Düzenli kullanılması halinde mide ağrısı ve gastrit gibi hastalıklarla mücadelede destekleyici olabilmektedir. İçerdiği B vitamini, fosfor ve çinko sayesinde de hafıza güçlendirici ve beyin gelişimini destekleyici özellik taşımaktadır.

Ayrıca bağırsak sisteminin düzenli çalışmasına katkı sağlayan siyah susam, kabızlık çeken ve/veya hemoroid rahatsızlığı bulunan bireylerde de fayda sağlayıcı olabilir. Sağlıklı yağ içeriği nedeniyle kalp ve damar dostu olan siyah tahin, saç, tırnak ve cilt sağlığı içinde faydalı kabul edilmektedir.

Siyah tahin ile normal tahin farkı

Asya kökenli bir susam türü olan siyah susam, normal susam ile kardeş olup yalnızca yöresel özellikler bakımından farklıdır. Siyah susam, kabuğu soyulmayan ve çekirdeği siyah olan bir susam tohumu olarak bilinmektedir. Normal susamdan, yani bildiğimiz açık kahverengi ya da beyaz diye bilinen susam tohumundan farkı budur. Beyaz susam (açık kahverengi susam), kabuğu soyulan ve çekirdeği beyaz olan susam bir türdür. Siyah susam, kabuğu ve çekirdeği ile öğütüldüğü için yağ ve mineral oranı daha yoğunluktadır ve tadı biraz daha acımsıdır.

Siyah tahin ne işe yarar?

Besin değeri bakımından açık kahverengi (beyaz) susamdan elde edilen normal tahinden daha zengin olan siyah tahin, sağlıklı yaşam için idealdir. Sağlık konusunda besin desteği olarak tahin tüketimine yönelen bireyler için siyah tahinin işlevi, vücut için daha yüksektir.

1 tatlı kaşığı (5-6 gram) siyah tahinde; yüzde 15 Demir ve yüzde 18 Kalsiyum bulunmaktadır. Lif bakımından son derece zengin olan siyah tahin, günlük olarak kullanılabilir. Böylece, sağlığı destekleyici özelliği artmaktadır. Her gün 1-2 yemek kaşığı (15 ila 30 gram) siyah tahin, günlük Demir, Çinko, Magnezyum, Kalsiyum ihtiyacını karşılayabilecek özelliğe sahiptir.

El değmeden özel değirmenlerde öğütülerek elde edilen Tarihi İnanç Fırını’nın siyah tahinleri yüzde yüz doğaldır ve koruyucu içermemektedir. Türk sofralarının yeni yıldızı siyah tahin, salatalarda sos olarak kullanılabileceği gibi kek ve kurabiye tariflerinde de rahatlıkla tercih edilebilir.

Türkiye’nin her ilinden Tarihi İnanç Fırın mamullerini güvenle sipariş edebilirsiniz. Hijyen ve kaliteden ödün vermeden müşteri memnuniyetini sağlayan Tarihi İnanç Fırını’dan siyah tahin siparişinizi güven ve konforlu hizmet garantisiyle hemen sipariş edebilirsiniz.

Siyah Tahin ürününü sipariş vermek için tıklayın.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.