Siyah Tahin Nasıl Yapılır?

20-01-2024 13:25
Bir susam türü olan ve kökeni Asya-Hindistan’a dayanan siyah susam tohumundan elde edilen siyah tahin, sağlık için son derece yararlı bir besin kaynağıdır.

Siyah susamın, normal susamdan farklı olarak, özellikle kabuğuyla beraber öğütülmesi onu diğer tahin türlerinden farklı kılar. Çünkü siyah susam, sahip olduğu kabuğundan ayrıştırılamaz. Ezilerek öğütülen siyah susam, siyah tahin haline getirilir. 

Tüm bu neden ve yöntemlerle elde edilen siyah tahin, sağlıklı yağ, mineral ve vitamin bakımından, normal tahine göre, daha yoğun bir içeriğe ve faydalı özelliklere sahiptir. 

Çörek otu ile karıştırılmaması gereken siyah susam, bir tohum türü olarak çekirdeği ve kabuğuyla birlikte öğütüldüğünde siyah renkli bir macun haline gelerek ‘siyah tahin’ adıyla sofralardaki yerini almaktadır. 

Siyah tahin nasıl kullanılır?

Siyah tahin, her gün 1-2 yemek kaşığı kadar düzenli kullanılabilir. Günlük tüketim için besleyici ve yararlı olan siyah tahini, serin ve gölgede bir ortamda muhafaza etmek uzun süreli kullanım için ideal olacaktır. 

Doğrudan tüketimlerde pekmez çeşitleri ya da bal ile tatlandırılabilen siyah tahin, normal tahine göre hafif acımsı tadını böylece damaklarda hissettirmeyecektir. Siyah tahin kahvaltı başta olmak üzere hemen her öğünde rahatlıkla kullanılabilir.
Siyah tahin, isteğe bağlı olarak hamur işlerinde de kullanılan bir besindir. Nitekim siyah susamdan elde edilen ve besin değeri normal susama göre daha yüksek ve yoğun olan siyah tahinin maruz kaldığı yüksek ısı nedeniyle içerdiği faydalı vitamin ve minerallerin etkisi azalmaması için çiğ olarak tüketimi daha yararlı olabilir.

Beslenme uzmanlarının siyah tahinin nasıl kullanılması gerektiği konusunda verdikleri öneriler, çiğ tüketimin faydasını işaret etmektedir. Bu bakımdan besleyiciliğinden faydalanmak için siyah tahini çiğ tüketmek isteyen bireyler, salatalar ya da ızgarada pişen sebzeler için hazırlanan soslarda kullanabilirler.

Siyah tahin ile yapılabilecek tarifler

Beslenmede uzmanlarca önerilen siyah tahin, her öğünde, her yaştan tüketim için uygundur. Sağlığa son derece yararlı kabul edilen, mineral ve vitamin bakımından zengin siyah tahini doğrudan kullanmak mümkündür. İsteğe bağlı olarak pekmez ya da bal gibi doğal ürünlerle tatlandırılarak kahvaltıda tüketilebilen siyah tahin ayrıca, sosların da baş aktörü olmaktadır.
Yemeklere eşlik eden salatalarda ya da ızgara türündeki sebze tabaklarında kullanılan soslar için ideal olan siyah tahin; zeytinyağı, tuz, karabiber, sirke, limon ve az miktarda su ile karıştırılarak mükemmel bir sos elde edilebilir.

Ayrıca mezelerde de kullanılabilen siyah tahin, haşlanmış nohutların macun haline getirilmesinden sonra ¼ oranında kullanılarak baharatlarla zenginleştirilmiş bir lezzet tabağı elde edilebilir.

Çiğ tüketilmesi öncelikli olarak önerilen siyah tahin, güçlü besin değeri göz önünde bulundurulacak olursa kek ve kurabiyelerde de kullanılarak damakları tatlandırmaya uygun bir mamuldür. Ayrıca gözleme ve benzeri hamur işlerini seven vegan bireyler ya da ketojenik beslenenler içinde iyi bir iç harç özelliği taşımaktadır.

Siyah tahin nerede satılır?

Siyah tahin, farklı markaların cam ya da plastik şişelerdeki ambalajlarında bazı marketlerde ya da büyük aktarlarda satılabilir. Siyah tahin ayrıca, yine marka ambalajlarında doğal ürün satan mağazalarda da raflarda yerini alabilir.

Siyah tahin, öte yandan, Tarihi İnanç Fırını gibi önde gelen lezzet duraklarının özel mamulleri arasından da satıl alınabilir. Hijyen ve kalite bakımından daha güvenilir olduğu için siyah tahin alırken Tarihi İnanç Fırını’nı tercih edebilirsiniz.

Tarihi İnanç Fırını’nın el değmeden hazırlanan, özel değirmenlerde öğütülerek elde edilen, cam şişelerde satışa sunulan yüzde yüz yerli ve katkı maddesiz siyah tahin mamulü için hemen sipariş verebilirsiniz.

Siyah Tahin siparişi vermek için tıklayın.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.