Glutensiz Ekmek Nasıl Yapılır?

11-06-2022 14:33
Glutensiz Ekmek Nasıl Yapılır?

Glutensiz Ekmek

Buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adı verilen maddeye vücut bağışıklık sisteminin alerjik, yani anormal yanıt vermesi sonucu ortaya çıkan Çölyak Hastalığı sahibi kişiler glütensiz ekmek tüketimini tercih ederler. Bunun yanında bağırsak rahatsızlığı ve besin alerjisi olan bireyler kadar son yıllarda gıda tüketimine dikkat eden ekmek severler de glutensiz ekmek tüketimine yönelmektedir.

Glutensiz Ekmek Nasıl Yapılır?

Hazır satılan ve market, fırın gibi yerlerden kolayca satın alabileceğiniz glütensiz undan yapılan glütensiz ekmeğin unu için ılık su ve kuru maya karıştırılır. Maya yaklaşık 30 dakikda oda sıcaklığında bekletilerek aktive olması sağlanır. Hemen ardından derin bir karıştırma kabına oda sıcaklığında bekletilen yumurta kırılır. Tuz, isteğe bağlı olarak laktozsuz süt ya da yoğurt ve zeytinyağıyla karıştırılan un ve maya fırınlandıktan sonra tüketilir. Hazırlanan glutensiz ekmek hamuru poğaça hamuruna kıyasla çok daha yumuşak olmalıdır. Bunun yanında glutensiz ekmeğin dışı çabuk pişerken içinin çiğ kalmaması için ekmek kalıbını fırında doğru yerleştirmeye dikkat edilmelidir. 

Glutensiz Ekmek Faydaları

glutensiz-ekmekler

Gluten; buğday, yulaf, çavdar ve arpa gibi tahıllarda bulunan bir protein türüdür. Bu proteine karşı sindirim hassasiyeti olanlar glütensiz ekmek tükettiğinde hem beslenmelerini dengeler, hem de ekmeğin lezzetinden uzak kalmamış olurlar. Bağışıklık sistemi tehdit altında olmaz, sindirim güçlüğü yaşanmaz ve protein alımı gerçekleşir.  

Glutensiz Ekmek siparişi için tıklayın.

Glutensiz Ekmek Tarifi

Glutensiz ekmek için derin bir karıştırma kabına 2 bardak glutensiz un eklenir. Unun tam ortasına evde yapılmış maya ya da hazır maya konulur. Ardından karışımın üzerine tuz ve sıvı yağı ilave edip yavaş yavaş ılık su eklenir. Hamur, pürüzsüz hale gelinceye kadar el ile yoğrulur. Karışıma isteğe bağlı olarak bir miktar süt ya da yoğurt da eklenebilir. Ekmek hamuru, fırın kabına alınmadan önce oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat kadar bekletilir. Bu sürenin sonunda kabaran ekmek hamuru, yağlanmış fırın kabının içine alındıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirilir. Bu süre fırının türüne, hamurun yoğunluğuna göre değişmekle birlikte 45 ila 1 saat arasındadır. 

glutensiz-tahıllı-ekmek

Glutensiz Ekmek Kilo Aldırır mı?

Glutensiz undan yapılan glütensiz ekmekler, diğer unlardan elde edilen ekmek çeşitlerine göre daha az kaloriye sahip olduğu için doğrudan kilo aldırmaz. Ancak, yeterli ölçüde tüketilmesi gerekir. Çok fazla ekmek tüketimi, diğer ekmek türlerinde olduğu gibi glütensiz unla yapılan ekmekler için de kilo alımından risk taşıyabilir.  

Glutensiz Ekmek Nerede Satılır?

Glutensiz ekmek tüketmeyi tercih eden ekmek severlere en iyi undan ve en iyi pişirme tekniği ile taptaze ekmekler sunan Tarihi İnanç fırının tüm şubeleri sizi bekliyor. Online şube, www.inancfirin.com.tr adresinden de İnanç Fırın’ın sağlıklı ve taze glutensiz ekmekler için Türkiye’nin her yerinden sipariş vermek mümkün.

Bir önceki yazımız olan Ekşi Mayalı Ekmek Nedir yazımızı incelemek için tıklayın.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.