Ekşi Mayalı Ekmek Nedir?

11-06-2022 14:23
Ekşi Mayalı Ekmek Nedir?

Ekşi mayalı ekmek


Günümüzde hazır maya ile yapılan ekmek çeşitlerine alternatif olarak kullanılan ekşi mayalı ekmekler, daha çok tüketiliyor.

Ekşi Mayalı Ekmek Nedir?

Probiyotik ve prebiyotik zengini ekşi mayalı ekmekler, her türkü buğday unu ile harmanlanarak sofralarda yerini alıyor. Doğal bir maya olan ekşi mayanın tercih edilen buğday unu türüyle karıştırılmasından yapılan ekşi mayalı ekmekler, diğer ekmeklere göre sağlık açısından vücuda daha faydalıdır.

Ekşi Mayalı Ekmek Nasıl Yapılır?

Ekmeklik un, su, ekşi maya ve az miktarda tuzun karışımından elde edilen ekşi mayalı ekmeğin ekşi mayasını evde kolayca yapabilirsiniz. Bunun için bir gün önceden ekşi maya yapılır. Un ve suyun karıştırılarak belirli bir zaman ve ısıyla bekletilmesiyle ekşi maya oluşur. Un ve havadaki yabani bakterileri kullanarak enzimleri aktive edilmesi sonucu fermantasyon gerçekleşip ekşi maya elde edilir.


Ekşi Mayalı Ekmek Tarifi

Derin bir kaba suyu aktarın. İçerisine bir gün önceden beslemeye başladığınız ekşi mayayı ekleyin. Maya ve suyunuzu iyice karıştırın. Unu, tuzu elekten geçirin ve ortasını açarak ekşi mayalı karışımı ekleyin. Yoğurmaya başlayın. Ardından hamurun üzerini kapatın ve yarım saat dinlendirin. Sonra hamuru katlayarak yoğurun ve tekrar yarım saat bekletin. Bunu yarım saat aralıklarla toplam 5 kez gerçekleştirin. Karışımı unlayarak fırın kabına alın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hamuru yaklaşık 1 saat pişirin. Bu sırada fırınınızın içine su dolu bir kap koyarak hamurun nemini koruyabilirsiniz.

Ekşi mayalı ekmek faydaları

Ekşi mayalı ekmek, probiyotik etkisi güçlü bir ekmek türüdür. Bu nedenle bağırsak ve/veya sindirim sorunları yaşayan kişiler ekşi maya ekmek tüketebilirler. Ekşi mayalı ekmek ayrıca, bağışıklık sistemini de destekleyici içeriğe sahiptir.

Ekşi Mayalı Ekmek siparişi için tıklayın.

Ekşi mayalı siyez ekmeği faydaları

Gluten alerjisi olan bireylerin ekmek tüketiminde tercih ettiği siyez buğdayı ile ekşi mayalı siyez ekmeği yapılabilir. İnsülin direncine, demir eksikliği hastalığına sahip kişiler ekşi mayalı siyez ekmeği tüketimine yönelebilirler.

Ekşi Mayalı Siyez Ekmeği siparişi için tıklayın.

Ekşi mayalı tam buğday ekmeği faydaları

ekşi-mayalı-tam-buğday-ekmeği

Kilo problemi yaşayan kişiler sofralarında ekşi mayalı tam buğday ekmeğine yer vererek, beyaz undan ya da hazır mayadan yapılan ekmek türlerine göre daha az kalorili ekmek tüketimine gidebiliyorlar. Ayrıca, sindirim sistemi sorunu yaşayan bireyler de hekim ya da diyetisyen yönlendirmesiyle ekşi mayalı tam buğday ekmeği tüketmeyi tercih edebiliyorlar.

Ekşi Mayalı Tam Buğday Ekmeği siparişi için tıklayın.

Ekşi Mayalı Ekmek Nasıl Saklanır?

Ekşi mayalı ekmeklerin uzun ömürlü kullanımı için fırından çıktıktan sonraki ilk 3 gün oda sıcaklığında hava almayacak bir kap, dolap, bez ya da torbada saklanması doğrudur. Plastik torbada saklanacak ekşi mayalı ekmeğin küflenmesini önlemek için torbanın ağzı sıkıca kapatılmalıdır.

Ekşi Mayalı Ekmek Nerede Satılır?

Pişirme usulü ve kullandığı kaliteli malzemelerde adından söz ettiren Tarihi İnanç Fırın’ın ekşi mayalı ekmeğini tüm şubelerinde günün her saati satın alabilirsiniz. Bunun yanı sıra Türkiye’nin her yerinden www.inancfirin.com.tr adresinden ekşi mayalı ekmek siparişi verebilirsiniz. 

Bir önceki yazımız olan Artizan Ekmeği Nedir? yazımızı incelemek için tıklayın.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.