Siyez Ekmeği Nedir?

11-06-2022 15:21
Siyez Ekmeği Nedir?

Siyez Ekmeği

Sağlık dostu siyez ekmeği, son yıllarda tüketiciler tarafından en çok tercih edilen ekmek türü olarak göze çarpıyor. Bilinçli gıda tüketimi trendlerini takip eden ve sofralarından ekmeği eksik etmeyen tüketiciler, sağlıklarını korurken ekmek yemenin keyfini siyez ekmeğine yönelerek çıkarıyorlar.

Siyez Ekmeği Nedir?

Son yıllarda adından sıklıkla söz ettiren siyez ekmeği, diğer unlarla yapılan ekmeklere alternatif olarak tüketilen bir ekmek çeşididir. Siyez unundan yapılan siyez ekmeği uzmanlar tarafından sıklıkla tüketilmesi önerilen ekmeklerden biridir.
Siyez unu ise binlerce yıldır Anadolu topraklarında varlığını sürdüren, tahılların atası olarak bilinen siyez unudur. Siyez, bir atalık buğday olarak en önemli özelliği genetik yapısı değiştirilmeden günümüze kadar gelmesidir. Bu bakımdan siyez ekmeği son derece sağlıklıdır. 

siyez-ekmeği

Siyez Ekmeği Nasıl Yapılır?

Siyez Unu, tuz, su, ve mayadan yapılan siyez ekmeği, kullanılan malzeme miktarlarına göre farklı gramajlarda olabiliyor. Söz konusu bu temel malzemelerin karıştırıp fırınlanmasıyla elde edilen siyez ekmeği, doyurucu olduğu kadar lezzet bakımından tüketicileri memnun ediyor.

Siyez Ekmeği Tarifi

Ülkemizde en çok Kastamonu’da yetiştirilen siyez buğdayı dayanıklı bir buğday türüdür. Siyez buğdayının gluten oranı diğer buğday çeşitlerinden daha az olduğu için siyez ekmeği, glutene karşı hassasiyeti olan bireylerin tercih ettiği bir ekmek çeşididir.  
Bu bakımdan su, maya, tuz ve siyez unundan oluşan malzemeler ele alındıktan sonra maya ve su birbiriyle karıştırılır. Ardından siyez unu ve tuz ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edilir. 1 saat oda sıcaklığında beklettikten hamur buzdolabına alınır. 24 ila 48 saat sonra hamur, yeniden oda sıcaklığında 1 saat bekletilip önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında 35 ila 50 dakika pişirilir.

Siyez Ekmeği Faydaları

Siyez ekmeği yüksek protein içeriğine sahip olması nedeniyle özellikle metabolizmayı hızlandırıyor. Bu da dolaşım ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlıyor. Gluten alerjisi olan bireylerin de tercihi olan siyez ekmeği, bağırsaklarda rahatsızlık yaratmazken içerdiği düşük glisemik indeksi ve içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde diyet yapan bireylerin sağlıkla kilo vermesine de yardımcı oluyor.

siyez-ekmeği

Siyez Ekmeği Kaç Kalori?

Genetik yapısı bozulmadan günümüze kadar ulaşan bir tahıldan yapıldığı için insan sağlığını beyaz un kadar tehdit etmeyen siyez ekmeği, diğer tahıllar arasında glisemik indeksi daha düşük olan tahıl grubuna girer. Bu nedenle siyez ekmeği besin değeri bakımından zengin bir ekmek türü olmakla birlikte kalorisi düşük bir ekmektir. 

Siyez Ekmeği ürünlerimizi görmek için tıklayın.

Siyez Ekmeği Nerede Satılır?

Tüketicilerin son yıllarda sıklıkla tercih ettiği siyez ekmeği, ekmek fırınlarından satın alınabiliyor. Büyükşehirlerde bazı belediyelerin halk ekmek reyonlarında da satılan siyez ekmeği, bazı ekmek markalarının ürün gamında da yer aldığı için market raflarında da bulunuyor. 

Tüketicilerin son yıllarda sıklıkla tercih ettiği siyez ekmeği, ekmek fırınlarından satın alınabiliyor. Büyükşehirlerde bazı belediyelerin halk ekmek reyonlarında da satılan siyez ekmeği, bazı ekmek markalarının ürün gamında da yer aldığı için market raflarında bulunuyor. Ev yapımı tadında sağlıklı ve gerçek siyez ekmeğini ayrıca Bursa’nın Tarihi İnanç Fırını şubelerinden satın alınabilir, www.inancfirin.com.tr adresinden de sipariş edebilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Mor Ekmek Nedir yazımızı incelemek için tıklayın.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.