Sahurda Tüketmek İçin En İyi 5 Protein Kaynağı

09-03-2024 10:53
Ramazanın en önemli beslenme saati olan sahur, uzmanlarca da atlanılmaması gereken bir öğün olarak değerlendiriliyor. Gün boyu enerjimizi sağlayacak ve bizi sağlıklı kılacak besinlerle donatılmış bir sahur sofrası sayesinde kolaylıkla oruç saatlerini geride bırakarak iftarı karşılamak mümkün.

Sağlıklı beslenme deyince ilk akla gelen besin kaynağı proteindir. Son derece sağlıklı ve yağ yakımını hızlandıran bir besin türü olan protein, ağırlıklı olarak sahursa tüketilecek gıdalar arasında yer almalıdır. Böylece Ramazan ayını kilo almadan, tok ve güçlü hissederek geride bırakmak daha kolay olacaktır.

Peki, bizi gün boyu tok ve güçlü hissettirecek, sahurda tüketmek için en iyi 5 protein kaynağı nedir?

1- Tahin: Bir tohum olan susamdan elde edilen tahin, besin türü olarak tohum olması nedeniyle sağlık için son derece uygun vitaminlere ve minerallere sahiptir. Amino asit bakımından zengin olan tahin, vitamin değerlerine de sahiptir. Tahin, protein kaynağı olmasının yanı sıra E ve B vitamini kaynağı olarak da sağlığa fayda sağlamaktadır. Yüzde yüz susamın ezilmesinden elde edilen tahin, aynı zamanda susam yağı da içerdiği için kalp, mide ve bağırsak sağlığı için destekleyicidir. Tahinin en önemli özelliğinin başında ise demir deposu olması gelmektedir. Lif bakımından zengin olan ve böylece tokluk hissi veren tahin, istediğiniz çeşit bir pekmezle karıştırılıp tüketilebilir. Yüzde 65-70 oranında tahin ile yüzde 30-35 oranında kullanılan tahin pekmez karışımı sayesinde kendinizi uzun oruç saatlerinde daha enerji dolu ve tok hissedebilirsiniz.

2- Badem: Tok tutma özelliğine sahip bir diğer yiyecek de bademdir. Protein açısından güçlü olan badem, hem sağlıklı bir gıda, hem de tok tutan bir yiyecek olarak sahurda mutlaka tüketilmelidir. Protein elde etme açısından çiğ tüketilmesinde fayda vardır. Kuruyemişler arasında en yüksek protein miktarına sahip olan badem ayrıca enerji değeri açısından da aşırı yüksek olmadığı için Ramazan ayında istenmeyen kiloların da önüne geçmeyi sağlamaktadır.

3- Chia Tohumu: Son yıllarda yıldızı parlayan chia tohumu, tam bir protein deposudur. Bağırsakta uzun süre kalarak hazmı uzatan chia tohumu, Ramazan’da tok tutan yiyecekler arasında bu nedenle ilk sıradadır. Chia tohumunu yoğurtla ya da kesir ile karıştırıp tüketebileceğiniz gibi hamur mamullerine de ekleyerek tüketebilirsiniz.

4- Yumurta: Tam bir protein kaynağıdır. Protein bakımından son derece zengin olduğu için uzun açlık saatlerinin en büyük destekçilerinden biri de yumurtadır. İster haşlama, ister sahanda olsun Ramazan ayı boyunca yumurta tüketilmelidir. Sahurda iki adet yumurta tüketmek gün boyu ihtiyacınız olan protein desteğini sağlarken açlık hissini uzak tutar.

5- Haşhaş: Kalp, kemik ve kas dostu kalsiyum içeriğiyle besin diyetlerinin öncelikli gıdası haline gelen haşhaş ezmesi, sahurda tüketilen besinler arasındadır. Bağışıklık sistemini destekleyen haşhaş; protein, demir, magnezyum, omega 6 gibi önemli besin içeriyle de vücut sağlığına yarar sağlamaktadır. Vücudun ihtiyacı olan günlük demir ve kalsiyum miktarını her gün bir veya iki çorba kaşığı haşhaş tüketerek karşılayabilirsiniz. Doğrudan tüketilebileceği gibi isteğe bağlı olarak haşhaşı ayrıca hamurlu ürünlerde kullanarak da tüketebilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.