Pekmezin Doğal Olduğu Nasıl Anlaşılır?

23-12-2023 12:19
Pekmezin Doğal Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Geleneksel Anadolu lezzetlerinden biri olan pekmez, doğal meyvelerin kaynatılarak yoğun bir şurup haline getirilmesinden elde edilir. Meyvenin doğal tadı nedeniyle tatlı bir ürün olan pekmez, Türk sofralarında asırlardır hemen her öğün çeşitleriyle birlikte kendine yer bulmaktadır.

Doğal, katkı maddesiz olan pekmez çeşitleri, sağlık için daha faydalıdır. Zaten meyvenin şekerinin iyice açığa çıkarılarak elde edilen pekmezin şeker ve glikoz şurubu ilave edilmeden kullanılması önerilmektedir. Ayrıca, pekmezin gerçek, doğal bir pekmez olduğunun da anlaşılması gerekmektedir.

Bunun için elinizdeki pekmezi bir kaba alarak üzerine su dökünüz. Pekmezin doğal olduğunu anlamak için su döküldüğünde renginin suya geçmemesi gerekmektedir. Eğer pekmez ve su kolayca birbirine karışıyorsa bu pekmezin doğal olduğunun bir işareti sayılabilir. Ancak su dökülürken pekmez ile su birbirine karışmıyorsa, pekmez kabın altında kalıp su üzerine çıkıyorsa söz konusu pekmez doğal bir ürün olmayabilir.

Saf ve Doğal Pekmez Tanıma İpuçları

Güvenilir marka ve yerel lezzet noktalarından saf ve doğal pekmeze ulaşmak mümkündür. Bunun yanı sıra saf ve katkısız, tamamen doğal pekmez satın almak için ürünü iyi analiz etmekte yarar vardır. Saf ve doğal pekmezin rengi canlı ve akışkanlığı hızlıdır. Cam kavanozlarda satılan pekmezlerde bu özellikleri hemen görmeniz mümkündür.

Diğer taraftan üründe herhangi bir köpüklenme söz konusu olmamalıdır. Eğer pekmezin satıldığı cam şişenin içinde, özellikle de şişenin dibinde şekerlenme oluşmuş ise bu saf ve doğal pekmez değildir. Ayrıca, pekmez rengi koyu kahverengi ya da siyah olmalıdır. Açık renkli pekmezler, daha az meyve özü içeren, daha fazla şeker eklenmiş ürünler olabilir.

Katkısız Pekmez Ürünlerini Seçme Kılavuzu

Katkısız pekmez ürünlerini seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli konu, cam kavanozlardaki pekmezin akışkanlığıdır. Kavanozu ters-düz çevirerek kısa süre içinde pekmezin akışkan olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bu size doğal, katkısız bir ürün seçtiğinize dair bir fikir verebilir.

Katkısız pekmez ürünleri tadına bakılma şansı varsa daha rahat anlaşılır. Pekmez çeşitleri, tadını meyveden aldığı için meyvenin doğal aroması ve doğal şekeri ağızda hissedilmelidir. Tadıldığında ağıza önce yoğun bir tatlı hissi veriyorsa ürün şeker katkılı olabilir.

Ek olarak, varsa pekmez ürünlerin üzerindeki etiketi okuyarak da içerisinde katkı maddesi olup olmadığı öğrenilebilir.

Pekmez Etiketlerini Okuma Rehberi

Her bilinçli tüketici, doğal pekmez satın almak için ürün şişesi üzerinde bulunan etiketi dikkatlice okumalıdır. Türk gıda Kodeksi’nin tebliğine göre pekmez ürününde bulunması gereken ürün özellikleri ve kalite kriterleri etiket üzerinde yer almaktadır.

Etiket üzerinde yer alan içerik kısmında ürün yapımında kullanılan maddelere göz atabilirsiniz. Ayrıca kullanım uyarılarını mutlaka okumalısınız. Ayrıca üretim tarihi (ÜT), son kullanım tarihi (SKT) veya tavsiye edilen tüketim tarihi (TETT) bilgileri de okunmalıdır.

Yerel ve Organik Pekmez Seçenekleri

 

Pekmez, yerel ve organik seçenekleriyle her yaştan tüketici tarafından tercih edilebilir. Alerjen içermeyen ve raf ömrü 2 yıl olan Tarihi İnanç Fırını pekmez çeşitleri yüzde yüz meyve özünden üretilerek kansorejen madde yer almayan doğal bir üründür. Cam kavanozlarda satılan Tarihi İnanç Fırını pekmez çeşitleri serin ve güneş almayan ortamlarda saklanarak korunmalıdır. Böylece bozulmadan uzun ömürlü kullanım imkânı elde edilebilir.

Pekmez Satın Alırken Bilinmesi Gerekenler

Tarihi İnanç Fırını’nın tüm şubelerinden istediğiniz her zaman cam kavanozlarda hijyen ve güven ilkeleriyle hazırlanmış yüzde yüz doğal ve katkı maddesiz pekmez çeşitlerini satın alabilir, ayrıca İnanç Fırın’ın online şubesinden de pekmez çeşitlerini Türkiye’nin her yerinden sipariş edebilirsiniz.

Tahin ve Pekmez ürünlerini incelemek ve satın almak için aşağıdaki ürünlere tıklayabilirsiniz.

tahin-dut-pekmezi tahin-keciboynuzu-pekmezi tahin-pancar-pekmezi tahin-uzum-pekmezi

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.