Tahinli Pide Nedir?

11-06-2022 15:45
Tahinli Pide Nedir?

Tahinli Pide

Geçtiğimiz aylarda ‘coğrafi işaret’ alarak Bursa’nın Dünyaya açılan lezzet listesinde yerini alan tahinli pide; çay ve kahve eşliğinde dost sohbetlerine, aile kahvaltılarına, kaçamak tatlı aralarına eşlik ediyor. Türkiye ve dünyadan lezzet duraklarını keşfetmeyi seven seyahat tutkunları tahinli pideyi tatmak üzere rotalarını Bursa’ya çeviriyor. 


Tahinli Pide Nedir?

Tahinli pidenin kesin olarak nasıl ortaya çıktığı herhangi bir yazılı kaynakta yer almıyor. Bu eşsiz lezzetin Bursa’ya geliş hikâyesiyse İnanç Fırın’ın tarihine dayanıyor.

Mustafa İnanç, 1934 yılında Selanik’ten Bursa’ya göç ettiğinde kısa bir süre kentin pazar yerinde fırıncılık marifetlerini ortaya koyuyor. Selanik’te öğrendiği hamur işlerini yapmaya başlıyor. Bunların arasında turta olarak bilinen, Ramazan pidesine benzeyen, bir hamur işi göze çarpıyor.

Ramazan pidesinden farklı olarak biraz şekerli olan bu hamur, bir süre sonra Mustafa ustanın soyadını vererek Muradiye semtinde açtığı fırının gözdesi oluyor. İşte bu turta, bugün damaklarımızı şenlendiren tahinli pidenin de temellerini oluşturuyor.

Günümüzde ana maddesi susam olan tahinin belli bir reçete ile pekmez ve şeker ilavesiyle hazırlanması ve bu karşımın pide hamurunun üzerinde fırınlanması sayesinde Bursa’nın en sevilen lezzetlerinden tahinli pideyi keyifle tüketiyoruz.

Tahinli Pide Hangi Yöreye Ait?

Osmanlı’nın Helva Gecelerinden günümüze taşınan tahinli helvanın sayesinde Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi olan tahin, pek çok farklı kurabiye, çörek ve benzeri mamullerde kullanılıyor. Türkiye’nin farklı illerinde, farklı unlu mamullerde karşımıza çıkan tahinin açık pide hali ise yalnızca Bursa’da tüketiliyor. Coğrafi İşaret sahibi tahinli pide, Bursa fırınlarının olmazsa olmaz lezzeti arasında yerini alıyor.

Tahinli Simit siparişi için tıklayın.

Tahinli Pide Nerede Yenir?

Bursa başta olmak üzere Afyonkarahisar, Kütahya, Konya ve çevresindeki yapılan tüm tahinli lezzetler birbirinden farklı usullerle pişirilip tüketiliyor. Bu kentlerdeki tahinli hamur işleri birbirinden yapım olarak farklı olduğu için bu durum, farklı lezzetlerin de ortaya çıkmasını sağlıyor. Ancak, bildiğimiz anlamda açık tahinli pide yalnızca Bursa’da tüketiliyor.

Tahinli Bomba siparişi için tıklayın.

Tahinli Pide Nasıl Yapılır?

Her lezzetin kendine özgü bir reçetesi olduğu gibi tahinli pidenin de Bursa’ya özgü bir formülü bulunuyor. Bildiğimiz un, su, tuz ve mayadan elde edilen pide, 1934 yılından beri İnanç Fırın’ında tahine bir miktar pekmez eklenerek ve üzerine az miktarda şeker serpilerek yapılıyor. 

Poğaça hamuru ile yapılan, tahine bolca şeker konulan tahinli pideler, lezzet bakımından farklılık gösteriyor. Sağlığa uygun ve doyurucu tahinli pide, doğru hamur, pekmez ilavesi ve ölçülü şeker reçetesiyle damaklarda unutulmaz izler bırakıyor. 

Tahinli Kurabiye siparişi için tıklayın.

Tahinli Pide Nerede Satılır?

Bursa’nın en eski lezzet duraklarından biri olan İnanç Fırın (1934)’ın tarihi şubesi Muradiye başta olmak üzere Tophane, Yıldırım, Demirci ve Özlüce şubelerinde tahinli pidenin eşsiz lezzetiyle damaklarınızı şenlendirebilirsiniz.

Tahinli Sarma siparişi için tıklayın.

İnanç Fırın’ın online şubesi sayesinde de Türkiye’nin her yerinden eşsiz tatlara ulaşabilirsiniz. Coğrafi İşaret sahibi tahinli pideyi www.inancfirin.com.tr adresini tıklayarak sipariş edebilirsiniz. 

Bir önceki yazımız olan Taş Fırın Ekmeği Nedir yazımızı incelemek için tıklayın.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.