Tahıllı Ekmek Nedir?

11-06-2022 15:26
Tahıllı Ekmek Nedir?

Tahıllı Ekmek

Hem besin değeri yüksek, hem doyurucu, hem de sağlıklı olan tahıllı ekmek, kahvaltı sofraları dâhil günün her saatinde tüketilmeye uygun leziz bir ekmek türü olarak dikkati çekiyor.

Tahıllı Ekmek Nedir

Tam buğday unu, çavdar unu, yulaf ununun tüm kısımlarına sahip tahıllı ekmek, isteğe bağlı olarak içine keten tohumu, ayçiçeği çekirdeği içi gibi tohumlar eklenerek de elde edilir. İçerisindeki tahıl çeşitleri insan sağlığına son derece faydalı olan tahıllı ekmek, ekşi maya veya hazır maya ile yapılabilir. 

tahıllı ekmek

Tahıllı Ekmek Çeşitleri

İçerdiği unlar, tahıl ve tohumlar sayesinde çeşitlenebilen tahıllı ekmek, diyetisyenlerin ve hekimlerin tüketilmesini önerdiği, besin değeri yüksek ekmek türüdür. Sofraların vazgeçilmesi olmayı başaran tam tahıllı ekmek, buğday unu, tam buğday unu ve bu unların karışımına mısır, arpa, yulaf, çavdar, pirinç, darı gibi tahılların eklenmesiyle yapılan ekmek türüdür. İsteğe göre hazırlanış aşamasında içine keten tohumu, çörekotu, susam gibi tohumların yanı sıra ay çiçek çekirdeği, ceviz gibi gıdalarda katılabilir. Karıştırılarak kullanılan un türlerine ek olarak eklenen bu ve benzeri tohum ve tahıllar sayesinde tahıllı ekmek çeşitlenebilmektedir.

Tahıllı Ekmek Nasıl Yapılır?

Birbirinden farklı en az 5 çeşit un, tahıl ve tohumlarla elde edilen tahıllı ekmek, yoğrulma ve pişirilme bakımından diğer ekmek türleriyle aynı usulde hazırlanır. İçine isteğe bağlı olarak besleyici gıdalar eklenerek hem sağlık, hem de lezzet bakımından zenginleştirilen tahıllı ekmek, yine isteğe bağlı olarak ekşi maya ya da hazır maya ile yapılabilir.

Tahıllı Ekmek Tarifi

Maya ve ılık su bir kapta iyice karıştırdıktan sonra 15-20 dakika kadar bekletin.  Bekleme esnasında mayalı suyun üzeri biraz kabarmaya başlar. Geniş bir kaba isteğe bağlı olarak tüm tahıl unları konur. Karışımın orta kısmı havuz gibi açın. Orta kısmına beklettiğiniz maya karışımı konur. Ayrıca isteğe bağlı olarak çekirdek, ceviz, doğranmış zeytin gibi gıdalar ve tuz eklenir. Yoğurmaya başlanır. İhtiyaç oldukça su ilave edilir. Hazırlan hamur üzeri örtülerek ılık bir ortamda 45-50 dakika dinlendirilir. Daha sonra fırın kabına alınan hamurun üstüne un serpilir ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirilir. 

Tahıllı Ekmek Kaç Kalori

Tahıllı ekmek, son derece doyurucu bir ekmektir. İçeriğindeki lif, mineral ve vitaminler sayesinde vücut sağlığını destekleyici olan tahıllı ekmek, glisemik indeksi açısından oldukça düşüktür. Kan şekerini dengede tutan tahıllı ekmek, diyetisyenlerinde tüketilmesini en çok önerdiği bir ekmek türüdür. 30 gramlık bir dilim tahıllı ekmek, yaklaşık 70 kaloridir. 

Tahıllı Ekmek siparişi için tıklayın.

Tahıllı Ekmek Nerede Satılır?

Kullanılan un, tahıl ve tohumlar sayesinde son yıllarda en çok tüketilen ekmekler arasında ilk sıralarda gelen tahıllı ekmekler, fırın ve market raflarında satılmaktadır. Tarihi İnanç Fırın’ın tüm şubelerinde satışta olan tahıllı ekmek çeşitlerine ulaşmak çok kolay olduğu gibi Türkiye’nin her yerinden tahıllı ekmek siparişi vermek için www.inancfirin.com.tr adresini tıklamanız yeterlidir.

Bir önceki yazımız olan Siyez Ekmeği Nedir yazımızı incelemek için tıklayın.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.