Mor Ekmek Nedir, Nasıl Yapılır?

11-06-2022 15:14

Mor Ekmek

Ekmek tutkunlarını tadı ve kokusunun yanı sıra rengiyle de kendine çeken Mor ekmek, besleyici özelliği ve sofralara kattığı lezzetle son zamanlarda en çok tercih edilen ekmek çeşitleri arasında yerini alıyor.

Mor Ekmek Nasıl Yapılır

Antosiyan etki gösteren ve bağışıklığı güçlendiren kırmızı ve mor meyvelerin renklendirdiği mor ekmek, İstanbul Üniversitesinden İhsan Kaya ve ekibinin çalışması sonucu ortaya çıktı. Siyah üzüm, kırmızılahana, siyah havuç, frenk üzümü, kiraz, vişne, mor kuşkonmaz, çilek, patlıcan, mor lahana, kırmızı soğan, kırmızıturp ve tatlı patates, mor mısır, mürver ve yabanmersini gibi besinlerin renklerini kullanarak elde edilen mor ekmek, buğday unu, ekşi maya, tuz ve renkli meyvelerin suyundan yapılıyor. 

Mor Ekmek Hangi Undan Yapılır?

Japonya’da zorunlu olarak tüketildiği bilinen son derece besleyici ve faydalı mor ekmek, Türkiye’de de artık sofralarda yerini alıyor. Buğday unu ve/veya tam buğday unu ile yapılan mor ekmek, diğer ekmekler gibi mayalanıp fırınlanıyor.

Mor Ekmek Tarifi

Sağlığına önem veren ve beyaz undan uzak durmayı tercih eden bireylerin büyük ilgi gösterdiği mor ekmek, ılık suya mayayı ekleyip 3-5 dakika bekleyerek yapılmaya başlanıyor. İsteğe göre birkaç gram şeker de mayaya eklenebiliyor. Tercih edilen un elendikten sonra hamur haline getiriliyor. Ardından 30-40 dakika arası mayalanmaya bırakılıyor. Burada su olarak, mor ve kırmızı renkli meyve ve/veya sebzelerin haşlanmış ve soğutulmuş suyu tercih ediliyor. Bekletilen ekmek hamuru önceden ısıtılmış 180 ila 200 derecelik fırında pişiriliyor. 

Mor Ekmek Faydaları

Yaşlanmayı önleyen ve bağışıklık sistemini güçlendiren antosiyan maddesi, kırmızı ve mor meyve sebzelerde bulunuyor. Yaz ve kış boyunca günde 2,5 mg antosiyanın kanda dolaşması gerektiğini belirten uzmanlara göre 100 gram tüketilen mor ekmekte bu oranı vücudunuza almanız mümkün.  Ayrıca, diyabet ve tansiyon gibi kronik hastalıklara sahip bireyler mor ekmek tüketerek vücutlarını dengede tutabilirler. 

Mor Ekmek Kilo Aldırır mı?

Besleyici gıdalar içeren ve bu bakımdan bağışıklık sistemini de destekleyen mor ekmeğin kilo aldırdığına dair bir bulgu yoktur. Diğer taraftan unlu bir mamul olan mor ekmek, fazla tüketildiğinde diğer ekmek türlerinde olduğu gibi kilo alımına neden olabilir. Mor ekmeği, aşırıya kaçmadan yeterli miktarlarda tükettiğinizde kilo almaya doğrudan neden olan bir etki yoktur.

Mor Ekmek Kaç Kalori?

Beyaz unla yapılan ekmek çeşitlerine göre daha az kaloriye sahip olduğu bilinen mor ekmek, 100 gramda yaklaşık 300 kalori içeriyor.

Mor Ekmek Nerede Satılır?

Sağlığına önem veren ekmek tutkunlarının tercih ettiği mor ekmek, Bursa’nın en eski lezzet duraklarından biri olan İnanç Fırın’ın şubelerinden satın alınabiliyor. Mor ekmeğin eşsiz lezzetine varmak isteyen ekmek severler ayrıca İnanç Fırın’ın online şubesi www.inancfirin.com.tr adresinden de mor ekmek siparişi verebiliyor.

Bir önceki yazımız olan Glutensiz Ekmek Nasıl Yapılır yazımızı incelemek için tıklayın.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.