Artizan Ekmeği Nedir?

11-06-2022 13:48
Artizan Ekmeği Nedir?

Artizan Ekmeği

Ekmek türleri içinde hazırlanma süresi en uzun olan artizan ekmeği, usta fırıncılar tarafından yoğrulup fırınlanması nedeniyle son derece lezzetli ve sağlıklı bir ekmek türü olarak sofralarda yerini alıyor.

Artizan Ekmeği Nedir?

Hazırlanışı ve pişirilişi ustalara yakışan bir teknikle yapılan artizan ekmeği, yumuşak, uzun ömürlü tüketime uygun bir ekmektir. Zanaatkâr anlamına gelen artisan sözcüğünden türeyen ve dilimizde artizan şeklinde söylenen bu kavram, söz konusu unlu mamuller olunca usta ellerde şekillenmiş, tamamı el üretimi olan ürünler için kullanılır. Bunların başında da sofraların vazgeçilmesi ekmekler gelir. Buğday unu tercihe bağlı olan ancak işin ustası tarafından uzun süre el emeğiyle yoğrulup fırınlanan ekmekler, kuşkusuz ki butik bir lezzet taşır. 

artizan-ekmek

Artizan Ekmeği Tarifi


Un, tuz, maya ve su ile yapılan artizan ekmeğinin özelliği, doğal ekşi maya kullanılması ve yüzde yüz tam buğday, tam çavdar unu veya siyez unu tercih edilmesidir. Artizan ekmeğe isteğe göre zeytin, yaban mersini, ceviz, ay çekirdeği gibi farklı besleyici gıdalar da eklenebilir. 

Artizan ekmeğinin sırrı elle uzun süre yoğurmaktır. Öncelikle ön mayalanma işlemi yapılır. Tercih edilen un, derin bir kap içine alınır. Ön mayalama için akışkan bir maya elde edilir. Bu akışkan karışım, ortalama 6 saat ön mayalama işlemi için bekletilir. Artizan ekmeğinin uzun süre mayalanması bu ekmek türünün kendine özgü bir özelliğidir. 

Sıra ekmek hamuru yapımına gelir. 6 saat mayalanma işleminden sonra un, su, tuzdan oluşan tüm harç yavaşça karıştırılır ve 2 saat kadar daha bekletilir. Artizan ekmeği bu sürede de mayalanmaya devam eder. Daha sonra yoğrularak iyice şekil alan hamur, oda sıcaklığında 45 dakika kadar bekletilir. Hamur, fırına girmeden önce üzerine beyaz un serpiştirir ve çizik atılır. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında yaklaşık 50 dakika kadar pişen artizan ekmeğinin dışı çıtır, içi yumuşak olur. 

Artizan Ekmeği Faydaları

Yapımında ekşi maya kullanılan artizan ekmekler probiyotik ve prebiyotik içeriği bakımından zengin olduğu için sindirim sistemini destekleyici nitelik taşır. Bunun yanında kullanılan buğday unlarına göre mineral bakımından zengin oluşu bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Artizan ekmeği, vücudun yağ dengesini korurken içerdiği doğal lifler sayesinde kan dolaşımını hızlandırır. İnsülin direnci olan kişilerin şeker düzeyini korumaları için uzmanlar tarafından tavsiye edildiği ölçüde tüketilir.

Artizan Ekmeği Kaç Kalori?

Artizan ekmeği el yapımı olduğu için otomasyon üretim ekmeklere göre kalorisi düşük bir ekmektir. Artizan ekmek yapımında kullanılan unun seçimi ekmeğin kalorisini etkiler. Tam buğday unu, siyez unu, çavdar unu gibi unlarla yapılan artizan ekmekler, beyaz unlu ekmeklere göre daha az kalorilidir. 

Artizan Ekmeği Nerede Satılır?

Artizan ekmeği, kentlerin köklü ve tarihi fırınlarında el emeği ile işin ustaları tarafından yoğrulup pişirilir ve satışa sunulur. Ustalık isteyen artizan ekmeği, Bursa’nın tarihi İnanç Fırın’ı, kaliteli ve sağlıklı un ile doğal ekşi mayayı bir araya getirilerek satılmaktadır. İnanç Fırın’ın tüm şubelerinden ve www.inancfirin.com.tr adresinden ya da Ekmekler sayfasından leziz artizan ekmeklerine ulaşabilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.